tirsdag den 11. juni 2013

Gæsteblog: MODERLIV.DK

Vi byder velkommen til vores nye gæstebloggere fra sitet Moderliv.dk. Kvinderne bag Moderliv, Gitte Reck-Magnussen og Nanna Cathrine Olesen, er begge jordemødre med en drøm om at forene deres store viden som jordemødre med deres interesse for design, kvalitet og æstetik. 
På Moderliv.dk kan du bl.a. få besvaret dine spm. om graviditet og fødsel, få ammerådgivning, tjekke skønne sager ud inden for tøj og interiør til dig og dine børn, få info om gode steder og oplevelser for familien og blive inspireret af de skønne madopskrifter, som kokken Louisa Lorang deler med os.
Alt i alt et super interessant, lækkert og inspirerende indspark til hverdagen!

God fornøjelse med læsningen - også her på bloggen. Her kommer deres første indlæg:
 

Overgiv dig til ammeriet 
 
Vi har alle oplevet det. Følelsen af at blive bombarderet med informationer, anbefalinger, ny viden og en gang imellem endda forbud. Det ene øjeblik skal vi holde os fra dit, og kort efter er dat også skadeligt. Det er ikke altid nemt at finde ud af, hvad man skal tro på. Specielt indenfor sundhedssystemet bliver vi hele tiden anbefalet, opfordret eller frarådt ting.

Det er bestemt ikke anderledes for gravide kvinder og nybagte mødre. Under graviditeten er der en lang række kostråd, som man forventes at sætte sig ind i. Og når man har født, er det ikke kun en selv, man er ansvarlig for, men også et lille nyt liv. Der er anbefalinger for badning, søvn, pusling og selvfølgelig også for amning.

Og amningen er nok det, der fylder mest for de fleste nybagte mødre. Hvor, hvordan, hvor ofte og hvor meget? Den korte tid vi tilbringer på hospitalet efter fødslen, får vi hjælp og rådgivning fra ammekyndige jordemødre. Men det er ofte ikke nok. Vi har stadig mange spørgsmål og meget usikkerhed i forhold til amning, når vi tager hjem fra hospitalet.

Måske det bliver lidt nemmere fremover? Sidste efterår skete der nemlig noget, som har fået betydning for mange danske jordemødres måde at formidle deres ammeviden på. Den sydafrikanske læge Nils Bergman gæstede Danmark og talte om amning og ammeanbefalinger. Det han sagde var på en gang vildt spændende og nyt, men samtidig også noget vi allerede vidste. Hans pointe var et opgør med de ammeanbefalinger, der opfordrer kvinder til at amme hver 3-4 time. Ifølge Bergman skal nyfødte ammes, så snart de viser tegn på sult eller suttelyst, hvilket ofte vil betyde amning med intervaller på helt ned til 1-2 timer. Egentligt er der i Danmark ikke noget nyt i Bergmans anbefalinger, for også Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig, at nyfødte børn ammes efter behov og minimum 6-8 gange i døgnet. Dette er bare desværre af mange blevet misforstået som, at anbefalingen var at amme hver 3-4 time. Måske skyldes det vores generations behov for at kunne sætte ting i system og orden? Vi er måske blevet så vant til at lade os styre og guide, at modet - til at mærke efter og stole på vores egne evner til at vide, hvad der er det bedste for netop os og vores børn - svækkes.

Bergman anbefaler nybagte mødre at overgive sig til ammeriet. I starten skal barnet lægges hyppigt til, være tæt ved sin mor, selv styre hyppighed og varighed. Et barn, der vil spise med intervaller på 1-2 timer, er helt normalt, og det er moderen også. Det er ikke et tegn på at barnet ikke får nok. En babymave kan nemlig i starten ikke rumme mere end omkring 20 ml. og bliver derfor også hurtigt tom. Babyens blodsukker vil derefter begynde at falde og ja, så er det altså tid til næste måltid.

Babyer er ikke ens og kan ikke forventes at passe ind i et standard system. Der er jo som regel ikke meget rytme eller regelmæssighed i starten, det ved enhver mor. Derfor bliver vi nødt til selv at tage ansvar. Turde se, turde føle, turde vurdere vores barn. Vi skal være villige til at overgive os til et par måneder, hvor baby fylder meget. Acceptere at amningerne tager tid. Den gode start er nemlig en investering i fremtiden.

Moderliv

Psst: Hvis du vil vide mere om amning så læs med på Moderliv.dk. Midt i Juni kommer vores nye store ammetema på.Ingen kommentarer:

Send en kommentar